Saunan pyhyys on sitä laatua, että ymmärrystä ei tarvita. Vielä on joukossamme niitä, jotka ovat syntyneet saunassa ja sen vuoksi meissä asuu yhä tieto saunan pyhyydestä. Saunassa asuu syntymä. Tänä päivänä se voi olla uusi ajatus, tuore olotila tai oivallus siitä, miten jatkaa eteenpäin. Jos sinun tekee mielesi keskittyä saunaan, olet lempeässä kohdassa kulkemassa tuli elementin huomaan. Pyhyys, puhtaus, hiljaisen tulen äänen läsnäolo, kaiken tuon saat lahjaksi vain pitämällä tuota tilasta huolta ja asettumalla siihen. Alaston itsesi sellaisenaan vastaanottamassa lämpöä, jota et näe, mutta jonka tunnet. Jos joku pyytää sinua toistuvasti kanssaan saunaan, on se sinulle suora viesti siitä, että hän toivoo saavansa viettää kanssasi aikaa pyhyydessä, turvassa uutta kanssasi synnyttäen.

Syksyllä tee erityinen retki lähiluontoon. Ilmoita ulkona mennessä ”Terve luomakunta. Minä (oma nimi) tulin löylykiviä noutamaan, kuka tahtoo lähteä mukaani?”. Sitten kuljeskele ja poimi kolme sellaista kivikansalaista mukaasi, jotka joko näyttävät sinulle kasvosi tai muutoin vetävät huomiosi. Aseta nuo kivet pestyyn löylykiuluun. Siellä ne luovuttavat löylyveden kautta saunojille omaa viisauttaan, rauhaa ja luonnon voimaa. Jos sinulla on saunavuoro, aseta kivet johonkin pehmeään esim. villasukka tai -lapanen käy hyvin ja kuljeta mukaasi saunaan ja takaisin kotiin. Voit myös vuorata jäkälällä tai sammaleella pienen korin ja asettaa löylykivet sinne, laita sammalta tai jäkälää kanneksi.

Sähköllä toimivaan saunaa vie jotakin tuli elementtiä edustavaa, esim. kynttilä. Jos et voi viedä kynttilää, ajattele lauteille asetuttuasi tulta. Tervehdi sen kantamaa voimaa ja toivota tervetulleeksi löylyhetkeesi. Saunavihdan lisäksi voit kerätä talven varalle oman rohtoseikoituksen. Löylyveteen voit laittaa kertakäyttöisen kiinniommellun tee- tai suodatinpussin, jossa on kuivattuja koivunlehtiä, salviaa tai maarianheinän pieniä paloja sellaisenaan. Voit tehdä oman löylysekoituksen kuivuneesta pihkasta, katajan marjoista, laventelista, mintusta, rosmariinista, ruusun nupuista tai terälehdistä, mistä vain myrkyttömästä kasvista, jonka tuoksu sinua ilahduttaa. Taika piilee jälleen kerran uskossasi.

Muistathan heittää joko ensimmäiset tai viimeiset löylyt saunatontulle.